Sprucerisk-hankkeessa on kehitetty menetelmiä ja käytäntöjä, joilla parannetaan kuusimetsien kestävyyttä erilaisia tuhonaiheuttajia vastaan muuttuvassa ilmastossa. Hanke toteutettiin vuosina 2021-2023.
Tausta
Ilmastonmuutos edistää metsätuhojen levinneisyyttä ja joukkoesiintymien yleistymistä. Puita tappavat kaarnakuoriaiset ja sienitaudit voivat vaikuttaa metsien hiilitaseeseen, ja pienentää metsien hiilinielua merkittävästi. Keski-Euroopassa ja Ruotsissa kaarnakuoriaistuhot ovat jo vakavat. Laajoihin metsätuhoihin tulee varautua myös Suomessa. Kaukokartoitus ja riskimallien laadinta ovat kustannustehokkaita menetelmiä varautuessa metsätuhoihin.
Tavoitteet ja toteuttaminen
Sprucerisk-hankkeen päätavoitteena oli kehittää Suomen oloihin soveltuva kirjanpainajan ja juurikääpäsienen esiintymiseen, metsikkö- ja ympäristötekijöiden riskiluokitukseen ja kaukokartoitusaineistojen tulkintaan perustuva kuusikoiden tuhoriskien ennakointijärjestelmä, jonka avulla metsätalouden harjoittaminen voidaan sopeuttaa muuttuviin olosuhteisiin.
Hanketyö toteutettiin viiden työpaketin kautta, joilla on yhteinen tietokanta kaukokartoitus-, ympäristö- ja ilmasto- sekä metsikkö- ja lajikohtaiseen tietoon. Tuloksia käytetään kustannustehokkaasti käytännön metsätalouden sopeuttamisessa muuttuviin olosuhteisiin sekä metsänomistajien ja sidosryhmien koulutuksessa.
Työpaketeissa:
- Kehitettiin tehokkaita kaukokartoitusmenetelmiä (dronet, ESAn Sentinel-2 satelliittikuva-aineistot, maastolaserkeilaus) yksittäisten puiden ja metsän terveyden mittaamiseksi ja seuraamiseksi.
- Kehitettiin populaatiotason muutoksiin, puusto- ja ympäristötietoihin perustuva riskinmallinnusmenetelmä, jolla ennakoidaan kohdealueen metsänterveyden tilannetta. Kirjanpainajan ja juurikäävän leviämisen riskejä mallinnetaan eri mittakaavatasoilla.
- Muodostettiin puuston kasvua, hiilen sidontaa ja taloudellisen arvon muutosta kuvaavat ennustemallit eri metsänhoidollisissa vaihtoehdoissa tuhoalueilla. Tulokset tarjoavat työkaluja hiilinielun lisäämiseen ja ilmastokestävään metsätalouteen.
- Tuotiin kehitettävät riski- ja ennustemallit ym. menetelmät käytännön tason tietotuotteiksi ja palveluiksi. Edistettiin hankkeen tulosten käyttöönottoa käytännön metsätaloudessa.
- Tuotettiin metsätiedon käyttäjille ajankohtaisia ja kattavia viestintä- ja koulutusmateriaaleja tuhoriskien arviointiin ja hallintaan. Huomioitiin metsätuhoihin ja ilmastokestävään metsänhoitoon liittyvät tiedon puutteet ja koulutustarpeet.
Tulokset
Hankkeessa luotiin menetelmiä ja käytäntöjä, joilla parannetaan metsiemme ilmastokestävyyttä metsien terveyden näkökulmasta. Tulokset edistävät ilmastonmuutokseen sopeutumista luomalla menetelmiä, joilla voidaan nopeasti reagoida kuusikoiden tuhoriskien muutoksiin. Tuhojen hillintä vahvistaa kuusikoiden elinvoimaa ja hiilensidontakykyä.
Hankkeessa tuotettavat paikkatietoaineistot, mallit, toimintatavat, ohjeet ja neuvontamateriaalit mahdollistavat metsäalan toimijoiden kustannustehokkaan toiminnan ja yhteistyön kuusikoiden terveyttä edistävien toimenpiteiden kohdentamiseksi.
Tiedotteet, blogit ja muut julkaisut
- Opetusmateriaali 13.12.2023: Miten kirjanpainaja ja juurikääpä tulisi huomioida metsien käsittelyssä?
- Metsälehden artikkeli 7.12.2023: Tekoäly paljastaa kirjanpainajat
- Tiedote 28.11.2023: Kirjanpainajatuhoja voidaan hillitä varhaisen havaitsemisen avulla – uudet kaukokartoitusmenetelmät mahdollistavat seurannan
- Etelä-Suomen Sanomat 1.10.2023 (vain tilaajille): Kirjanpainajat tappavat kuusikoita – tilanne on vakava jo Lahden seudullakin
- Blogi 28.6.2023: Maaperätutkimus auttaa kirjanpainajatuhojen ymmärtämisessä
- Vierasblogi 22.6.2023: Kuinka suhtaudut kirjanpainajan tappamaan puuhun?
- YouTube-tallenne 21.6.2023: Jäytääkö juurikääpä, kurittaako kirjanpainaja -tapahtumasarja, osa 1: kirjanpainaja
- Maaseudun Tulevaisuus 18.6.2023: Tutkijat pelkäävät, että Helsingin Keskuspuisto muuttuu kirjanpainajainvaasion myötä vähitellen luurankometsäksi
- Keskisuomalainen 12.6.2023 (vain tilaajille):Kirjanpainaja on aiheuttanut laajaa tuhoa Jyväskylän Laajavuoren metsissä – ”Massaesiintymissä hyvinvoivatkin puut taipuivat”
- Yle 10.6.2023:Kaarnakuoriainen hyökkäsi seikkailupuistoon – kaupungin suosituin ulkoilualue on nyt myös kirjanpainajan temmellyskenttä
- Kirjanpainajakoulutuksen koulutusmateriaalit: Helsingin keskuspuistossa 30.5.2023 (pdf) ja Jyväskylän Laajavuorella 8.6.2023 (pdf)
- Uutinen 5.10.2022: Yhteistoimintaa kuusikoiden metsätuhoriskeihin varautumisessa
- Puumies-lehti 30.8.2022: Metsien kasvavaan tuhoriskiin on syytä varautua
- Vierasblogi 28.6.2022: Droonien keräämä data auttaa metsien kirjanpainatuhojen varhaisessa havaitsemisessa
- Blogi 28.4.2022: Miten taklata kuusikoiden tuhot muuttuvassa ilmastossa?
Toteuttajat
Hanke toteutettiin Itä-Suomen yliopiston johdolla yhteistyössä Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen, Luonnonvarakeskuksen, Suomen metsäkeskuksen ja Tapion kanssa vuosien 2021-2023 aikana.
Hanke oli osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta, jolla pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja varastoja. Lue lisää